Wentylacja i rekuperacja w gastronomii
Nasza firma świadczy usługi z zakresu montażu wentylacji z rekuperacją dla branży gastronomicznej. Do współpracy zapraszamy restauracje, hotele i inne lokale kulinarne.
Jakie znaczenie w gastronomii ma odpowiednia wentylacja?
Odpowiednie wentylowanie pomieszczeń jest ważne w każdym budynku. Jednak w przypadku lokali gastronomicznych wentylacja to element, na który należy położyć szczególny nacisk. Skuteczna wymiana powietrza jest konieczna do zachowania odpowiedniej higieny i bezpieczeństwa przygotowywania posiłków oraz wpływa na samopoczucie personelu. Odpowiednia cyrkulacja powietrza w lokalach gastronomicznych ma za zadanie odprowadzać zapachy powstałe na skutek smażenia, pieczenia czy gotowania, filtrować powietrze z nagromadzonego tłuszczu i nadmiaru wilgoci, zapewnić komfort cieplny oraz dopływ świeżego powietrza. W lokalach gastronomicznych zyski ciepła i wilgoci są dużo bardziej intensywne niż w kuchniach niekomercyjnych. Pochodzą one z wielu źródeł i są generowane przez wiele godzin. Wpływają na nie procesy konieczne do obróbki termicznej żywności, pracujące urządzenia kuchenne, sztuczne oświetlenie, a nawet duża ilość osób przebywających w pomieszczeniu. Wytyczne dotyczące wentylacji w lokalach gastronomicznych są określone prawnie.
Dlaczego warto zdecydować się na wentylację z rekuperacją?
Rekuperacja to wentylacja z odzyskiem ciepła. Oprócz zachowania zdrowego mikroklimatu i komfortu termicznego pomieszczenia, pozwala na obniżenie kosztów związanych z ogrzewaniem budynku, ponieważ duża część wytworzonego ciepła zostanie odzyskana i ponownie wykorzystana.